Datum- en Tijdfuncties in MySQL

  1. Inleiding
  2. Datum- en tijdtypes
  3. Invoegen van data en tijden
  4. Uitlezen van data en tijden
  5. Functies voor het weergeven van specifieke informatie
  6. Rekenen met data en tijden
  7. Data in Engels of Nederlands formaat
  8. Slotwoord en referenties
  9. Reacties op deze tutorial

Invoegen van data en tijden

Bij het invoegen van data en tijden in de database zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je het juiste datatype gebruikt. Een tijd invoegen in een DATE veld gaat natuurlijk niet werken. Ook is het niet echt nuttig om een DATETIME veld te gebruiken als je alleen een datum op wilt slaan.

Verder is het van belang dat je bij het invoegen let op het formaat van de datum of tijd. Gegevens horen ingevoegd te worden in het standaardformaat van het type veld waarin ze geplaatst worden. Een datum in een DATE veld zal dus altijd in het 'YYYY-MM-DD' formaat ingevoegd moeten worden. MySQL accepteert bij uitzondering ook formaten als YYYYMMDD of YYYY/MM/DD als DATE of YYYYMMDDHHMMSS als DATETIME, maar het is verstandig om je gewoon aan het standaard formaat te houden.

Voorbeeld 1: Invoegen van een datum
Code
1
2
INSERT INTO tabel (datumveld)
VALUES ('2007-07-10')

Om de huidige datum in te voegen is het verstandiger om gebruik te maken van de functie CURDATE().

Voorbeeld 2: Invoegen van de huidige datum met CURDATE()
Code
1
2
INSERT INTO tabel (datumveld)
VALUES (CURDATE())

Deze functie is echter niet bruikbaar als we het huidige tijdstip in zouden willen voegen. CURDATE() geeft namelijk alleen een datum. Voor het invoegen van het huidige tijdstip kunnen we de functie NOW() gebruiken.

Voorbeeld 3: Invoegen van het huidige tijdstip met NOW()
Code
1
2
INSERT INTO tabel (datumtijdveld)
VALUES (NOW())

Aangezien NOW() een heel tijdstip terug geeft, is het ook mogelijk om met deze functie een DATE of TIME in te voegen. In dat geval wordt alleen het benodigde gedeelte van de functie gebruikt.

Vorige Volgende