PHP Beginnershandleiding

  1. Inleiding
  2. Mijn eerste PHP script
  3. Variabelen
  4. Statements
  5. Loops
  6. Arrays
  7. Functies
  8. Formulieren
  9. Superglobals
  10. Sessies nader bekeken: een eerste loginscript
  11. Netjes scripten
  12. Debuggen: het oplossen van PHP fouten
  13. Slotwoord en referenties
  14. Reacties op deze tutorial

Inleiding

Welkom bij deze PHP beginners handleiding waarin ik de basis van het programmeren in PHP zal uitleggen. Met deze handleiding zal ik proberen om je, aan de hand van vele voorbeelden, een degelijke basiskennis van het gebruik van PHP te geven. Met deze basiskennis kun je daarna zelf aan de slag en je storten op het programmeren van mooie applicaties en websites.

Wat is PHP?
PHP is een programmeertaal die voornamelijk gebruikt wordt voor het bouwen van dynamische websites. De eerste versie van deze scripttaal verscheen in 1995 en de afkorting stond toen voor 'Personal Home Page tool'. Tegenwoordig wordt deze afkorting eigenlijk niet meer gebruikt en zien we enkel nog de omschrijving 'PHP: Hypertext Preprocessor' als we zouden zoeken naar de betekenis van PHP.

Deze omschrijving is dan ook een stuk toepasselijker aangezien PHP in veel meer toepassingen gebruikt wordt dan enkel persoonlijke webpaginas. De term 'hypertext preprocessor' geeft aan waar PHP in de meeste gevallen voor gebruikt wordt: het verwerken van gegevens tot hypertext (HTML). PHP is een server-side scripttaal en wordt door de webserver uitgevoerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld HTML, CSS en Javascript, talen die door de browser geïnterpreteerd of uitgevoerd worden. Dit betekent dus ook dat PHP uitgevoerd wordt vóórdat er iets door de browser gedaan wordt, hetgeen ons in staat stelt om dynamisch HTML te genereren en naar de browser te sturen.

Voorkennis
Bij het lezen van deze tutorial is het makkelijke als je enige kennis van het bouwen van websites en het gebruik van HTML hebt. Zoals je merkt zijn er nu al wat termen gevallen, die je wellicht bekend voorkomen. Om deze tutorial te kunnen volgen is het bezitten van deze kennis echter niet noodzakelijk.

Wat heb ik nodig?
Zoals gezegd is PHP een server-side scripttaal. Je moet dus beschikking hebben over een webserver met PHP ondersteuning. Veel gratis webhosts ondersteunen geen PHP en ook op de webruimte die je van je provider krijgt, is PHP vaak niet beschikbaar.

Ikzelf raad aan om een webserver op je eigen PC te installeren en deze server te gebruiken om je PHP scripts te testen. Een compleet pakket voor Windows met daarin een webserver, PHP en een databaseserver is WAMP. Dit pakket is zeer eenvoudig te installeren en bevat alles wat je in deze tutorial nodig zult hebben.

Tenslotte heb je een goede editor nodig. Omdat het schrijven van PHP nogal nauw luistert en er dus eenvoudig foutjes in je script kunnen sluipen, is het gebruik van een goede editor noodzakelijk om deze foutjes snel op te kunnen sporen. Een voorbeeld van een goede gratis editor is Eclipse PDT.

Zo, nu weten we een klein beetje wat PHP is en doet. Laten we snel beginnen met het eigenlijke werk...

Hard-copy beschikbaar!
Deze tutorials is ook als hard-copy te verkrijgen. Klik hier voor meer informatie!

Changelog:
03-01-2008: Het hoofdstuk over formulieren een kleine makeover gegeven, naar aanleiding van een opmerking van t_vercetti. Thnx!

19-01-2008: Stukje over inschakelen van display_errors instelling dmv .htaccess toegevoegd aan hoofdstuk over debuggen.

Volgende