PDO - Verbinden met verschillende databases

 1. Inleiding
 2. Gebruik van de PDO extensie
 3. Uitvoeren van queries
 4. Foutafhandeling
 5. Prepared statements
 6. Transacties
 7. Slotwoord en referenties
 8. Reacties op deze tutorial

Inleiding

Tegenwoordig kun je er bij het ontwikkelen van een website bijna niet meer omheen: het gebruik van een database. Of je nu bezig bent met een persoonlijke website met gastenboek, een site voor je bedrijf met support forum of met een ingewikkelde webshop, de basis van elke goede website wordt gevormd door een database.

Er zijn vrij veel verschillende database systemen die je voor dit doeleinde kunt gebruiken en allemaal kennen ze hun eigen functies. Aangezien elke database anders is, vereist het werken ermee in PHP steeds een andere aanpak. Voor de meest gebruikte database systemen waaronder MySQL, PostgreSQL en SQLite, biedt PHP standaard ondersteuning. Echter zul je voor het benaderen van deze verschillende databases altijd nog verschillende functies gebruiken.

Met de komst van PHP Data Objects (PDO) in PHP 5.1 hebben we de beschikking over een uiterst handige extensie voor het benaderen van verschillende databases. Naast het gebruik van een object georiƫnteerde notatie biedt deze extensie ook nog andere voordelen. Het wordt namelijk een stuk eenvoudiger om resultaat sets te verwerken, prepared statements uit te voeren en transactions te gebruiken.

05-05-2008: Vanaf PHP6 zullen de standaard database functies (mysql_*, pg_*, etc) niet standaard meer ondersteund worden. Hoewel ze waarschijnlijk nog lange tijd als extensie beschikbaar blijven is het verstandig om nu al naar alternatieven te kijken. Vooral als je een nieuw systeem aan het ontwikkelen bent is het gebruik van PDO zeker een aanrader.

In deze tutorial zal ik uitgebreid ingaan op de werking van de PDO extensie. Ik zal ingaan aan de hand van vele voorbeelden ingaan op de meest belangrijke functies. Ik ga er in deze tutorial wel vanuit dat je al over de benodigde basiskennis beschikt.

Hard-copy beschikbaar!
Deze tutorials is ook als hard-copy te verkrijgen. Klik hier voor meer informatie!

Benodigde voorkennis
 • Basis PHP
 • Werken met databases in PHP
 • Basis SQL
 • Basiskennis van object georiĆ«nteerd programmeren

Volgende